Algemeen

 

Ramadan is de vastenmaand voor de moslims. De gehele islamitische gemeenschap onthoudt zich dan van voedsel en drinken, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang. Het is een zeer bijzondere maand, waarin de eerste openbaringen van de Heilige Koran aan de profeet Mohamed (vrede zij met hem) plaats hebben gevonden. Het vasten tijdens Ramadan is een verplichting voor iedere moslim, die hiertoe fysiek en mentaal toe in staat is (mensen met ernstige gezondheidsklachten hebben deze verplichting bijvoorbeeld niet). Vasten betekent letterlijk "zich onthouden van". Wat Ramadan ook bijzonder maakt, is dat het een van de vijf zuilen is van de Islam.

 

Voordelen van het vasten

 

Vasten kent veel voordelen. Vanuit spiritueel perspectief leert de mens zich te bedwingen en zijn/haar lusten te beheersen. Het leert ons discipline en zelfbeheersing. Ook leert men de gunsten van Allah te waarderen, omdat men tijdens het vasten honger en dorst krijgt. Het leert ons dat eten en drinken niet altijd vanzelfsprekend is. Ook denken we aan de mensen in andere delen van de wereld die bijna de gehele dag vasten, vanwege armoede. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vasten ook fysieke voordelen met zich meebrengt. Het werkt reinigend voor het lichaam, alle overgebleven afvalstoffen en overtallig vet en vocht verlaten het lijf. 

Vanuit sociaal perspectief geeft de maand Ramadan een gevoel van saamhorigheid en broederschap.Het is een maand waarbij alle moslims vasten, dit creëert een gemeenschappelijkheid. Daarnaast staat liefde en barmhartigheid centraal. Familiebanden worden weer hersteld en ruzies worden bijgelegd. Dit komt allemaal door de kracht van Allah die aan deze heilige maand door Hem wordt toegekend. 

 

Ramadan in de moskee

 

Ook in onze moskee wordt de Ramadan volop beleefd. Er worden veel activiteiten gehouden, zoals lezingen en gezamenlijke Iftar maaltijden. Het is een groot feest. Ben je benieuwd hoe het er aan toe gaat? Voel je dan vrij om eens binnen te lopen, je bent van harte welkom!